Thursday, June 11, 2009

Apa sumbanganku utk ISLAM...

Kerap jua terfikir di minda... Apa yg mampu disumbangkan utk ISLAM tercinta? Adakah wang ringgit? harta? keringat? tenaga? masa? atau... Perlu ke insan yg merasakan dirinya lemah dan xberdaya utk membantu agama Allah ni turut sama menyumbang utk Islam?

Oleh itu, saya tertarik utk membawa satu kisah mengenai seekor burung kecil dan seekor cicak sewaktu zaman Nabi Ibrahim.

Sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim, semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, ‘buat apa kau penat-penat mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim takkan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.’

Lalu dijawab oleh burung tersebut, ‘Memang ia tidak akan memadamkan api tersebut, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya samada aku berjaya memadamkan api itu ataupun tidak‘.

Dan janganlah kita menjadi seperti cicak (yang terbang), yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi marak lagi untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)

Anbiyaa [69] Kami berfirman: Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim!.

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata di muka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim…”


Oleh itu, sama-samalah kita mengambil pengajaran dari kisah ini. Ingatlah usahlah takut jika kita tidak berjaya menegakkan ISLAM, sebaliknya gerunlah sekiranya kita tidak pernah berusaha utk memastikan ISLAM dijulang di muka bumi Allah ini... Allahuakbar...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home